Aktiviti

Antara Aktiviti
Koperasi Santun YaPEIM

Koperasi Santun YaPEIM menyediakan aktiviti dan perkhidmatan bermanfaat kepada ahli-ahli dan masyarakat. Mereka menawarkan perkhidmatan Farmasi, Pelaburan Hartanah, Klinik Karisma, dan Vending Machine. 

Dengan ini, mereka meningkatkan kesejahteraan komuniti melalui akses kepada ubat-ubatan, pelaburan hartanah, perkhidmatan kesihatan, dan kemudahan pembelian barangan harian. Koperasi Santun YaPEIM berperanan penting dalam membangun komuniti yang sejahtera.

Menjual ubat kawalan, peralatan rehabilitasi, ubatan tradisional, penjagaan kesihatan, pemeriksaan saringan kesihatan. Farmasi ini terletak di Guar Chempedak, Kedah.

Farmasi

Terdapat 2 bangunan yang disewakan kepada Ar-Rahnu. Premis bangunan pertama berada di Shah Alam, Selangor. Premis bangunan kedua berada di Sri Iskandar, Perak.

Pelaburan Hartanah

Dalam perancangan jangka panjangnya, ingin mengembangkan rangkaiannya dengan penubuhan klinik yang diterajui oleh Anggota Koperasi sendiri.

Klinik

Merangkumi empat (4) fasa, yang mana di fasa terakhir Koperasi SANTUN menjadi pembekal seterusnya membuka peluang pekerjaan terutamanya kepada anggota Koperasi.

Vending Machine

Aktiviti Pelaburan Hartanah

Terdapat 2 bangunan yang disewakan kepada Ar-Rahnu

Premis Bangunan Kedai di Shah Alam

AAG/10, BLOK D JALAN PLUMBUM AA 7/AA PUSAT KOMERSIAL SEKSYEN 7 40000 SHAH ALAM, SELANGOR DARUL EHSAN

Premis Bangunan Kedai di Sri Iskandar

NO.11 & 11A JALAN PP4 BANDAR UNIVERSITI 32610 SERI ISKANDAR PERAK DARUL RIDZUAN

Aktiviti Klinik

Koperasi telah menceburi industri perubatan dan kesihatan pada 2018 dengan pembukaan sebuah premis Farmasi SANTUN di Guar Chempedak. Dalam perancangan jangka panjangnya, ingin mengembangkan rangkaiannya dengan penubuhan klinik yang diterajui oleh Anggota Koperasi sendiri.

Klinik Karisma

Aktiviti Pembekalan Mesin Vending

Aktiviti mesin vending ini merangkumi empat (4) fasa, yang mana di fasa terakhirnya Koperasi SANTUN akan menjadi pembekal dan seterusnya membuka peluang pekerjaan terutamanya kepada anggota Koperasi. Selepas kemasukan Pengurus Besar Koperasi SANTUN pada 1 Julai 2022, beliau mencadangkan agar pelaksanaan empat (4) Fasa ini harus dipercepatkan untuk membaikpulih kewangan Koperasi SANTUN.

4 Fasa Utama

Fasa 1

Pembentukan Ejen Jualan

Fasa 2

Pembentukan Ejen Jualan dan Perkhidmatan

Fasa 3

Pembentukan Cawangan Pengedar

Fasa 4

Menjadi Pembekal Mesin

Sasaran Pasaran

Penempatan Vending Machine

11 unit mesin vending yang sedang beroperasi di Universiti Malaya, Kuala Lumpur dan penambahan operasi 4 buah mesin pada Jun 2023

VM 1

Kolej Kediaman Ke-12 Raja Dr Nazrin Shah

(Blok Perempuan dan Lelaki)

Kolej Kediaman Ke-13

(Blok Mahallah Umar Al-Khattab
dan Zainah Jahsy)